Eğitmenler

Prof. Dr. Metin DEMİR

Etkinliğin yürütücüsü olarak açılış konuşması ve proje bilgilendirmesini yapacaktır. Paradigma değişiminin STEM eğitiminin ortaya çıkışına etkileri konusunda katılımcılara bilgi verecektir.  Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Eğitimi Bölümü, yüksek lisans ve doktora eğitimini Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Sınıf Eğitiminde tamamlamıştır. Halihazırda Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanlığı görevini yürütmektedir.

Doç. Dr. Muhammet ÖZDEN

Etkinliğimizin ilk gününde tanışma ve bilgilendirme sonrasında sabah oturumunda STEM eğitiminin kuramsal temelleri konusunda katılımcılarımızı bilgilendirecektir. Eğitimin ikinci gününde de sabah oturumunda sorgulamaya dayalı öğrenme-öğretme süreci ve bütünleşik STEM eğitimi bağlamında bir eğitim verecektir. Eğitmen Temel Eğitim (Fen Bilgisi Eğitimi) alanında Doçentlik derecesine sahiptir. Çalışma ve ilgi alanlarını STEM eğitimi, sosyobilimsel konular ve öğretmen yetiştirme oluşturmaktadır. İlgili alanlarda yazılmış makale, bildiri ve kitap bölümleri bulunmaktadır. Bu kapsamda “STEM Eğitimi Perspektif, Süreç ve Uygulamalar” başlıklı kitabın eş editörlüğü; “Mühendislik Odaklı Bütünleştirilmiş STEM Eğitimi” ve “Girişimcilik ve STEM Eğitimi” başlıklı kitap bölümleri ile “Mühendislik Odaklı Bütünleştirilmiş STEM Uygulamalarının Ortaokul Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerine ve STEM Meslek İlgilerine Etkisinin İncelenmesi: Bir Karma Yöntem Araştırması” başlıklı eserleri konuyla ilgili başlıca çalışmalarını oluşturmaktadır.

 

Doç. Dr. Engin KARAHAN

Etkinliğimizin üçüncü gününde sabah oturumunda Araştırma Temelli Mühendislik Tasarım Uygulaması: Şok Emici Sistem Tasarımı örneği üzerinden STEM uygulamalarında araştırma ve sorgulama süreci ile ilgili katılımcıları bilgilendirecektir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde fen eğitimi alanında doçent olarak görev yapmaktadır. Lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Fen Eğitimi Bölümü'nden aldıktan sonra, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını STEM eğitimi alanında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Minnesota Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Lisansüstü eğitimi sırasında, Minnesota Üniversitesi'ndeki STEM Eğitim Merkezi'nde araştırmacı olarak çalışmıştır. Bu süre zarfında, NASA ve NSF destekli projelerde görev almıştır. Araştırma ilgi alanları arasında STEM eğitimi, sosyobilimsel konular ve öğretim teknolojileri bulunmaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Fatma Çağlin AKILLIOĞLU

Etkinliğin son gününde sabah oturumunda sorgulayıcı söylemin STEM uygulamalarındaki yerini alan yazındaki teorik çerçeveleri ele alarak sunacaktır. Lisans derecesini Dokuz Eylül Üniversitesi Kimya Eğitimi Bölümü'nden aldıktan sonra, yüksek lisans derecesini ilköğretim alanında Amerika Birleşik Devletleri’nde, Colorado Boulder Üniversitesinde tamamlamış ve yine bu üniversitede faaliyet gösteren STEM Öğrenme merkezinin kurucularından Valerie Otero’nun eğitimlerine katılmıştır. Minnesota Üniversitesi'nde İş birlikli Öğrenme merkezinde liderlik eğitimi aldıktan sonra, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden ilköğretim alanında doktora derecesini almıştır. Eğitimde özelliklede fen eğitiminde söylemin yeri ve kullanımı üzerine tez, makale, kitap bölümü, konferans ve benzeri çalışmaları bulunmakta ve bu konuda eğitimler vermektedir.

Dr. Tunç Erdal AKDUR 

Etkinliğin ikinci gününde öğleden sonraki atölye çalışmasında Bir Sorgulayıcı Öğretim Uygulaması Olarak Üretime Dayalı Teknoloji Odaklı STEM Öğrenme Senaryosu Geliştirme Uygulamaları konusunda katılımcıları bilgilendirecektir. Etkinliğin son gününde de katılımcıların proje ve sunumlarının paylaşılma ve değerlendirilme sürecini yönetecektir. 2002 yılında Temel Eğitimde Bilimsel Okuryazarlığın Gelişimi konulu Tez çalışmasıyla Doktora derecesini almıştır. 2014 yılından beri Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde Scientix Projesi kapsamında öğrencilerin gerçek dünya problemlerini çözmeye yönlendirmeleri amacıyla öğretmenlerin disiplinler arası STEM eğitimi konusunda eğitilmesini amaçlayan Scientix Projesini yürütmektedir. Şu ana kadar 50’den fazla ilde öğretmenlere yönelik Scientix STEM Eğitimi Çalıştayında ve yaklaşık 5 STEM Eğitici Eğitimi Hizmet içi eğitim kursunda öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır.

Rümeysa DEMİR

Etkinliğin ilk gününde öğleden sonraki atölye çalışmasında Bir Sorgulayıcı Öğretim Uygulaması Olarak Üretime Dayalı STEM Projesi Hazırlama Basamakları konusunda katılımcıları bilgilendirecektir. Etkinliğin son gününde de katılımcıların proje ve sunumlarının paylaşılma ve değerlendirilme sürecini yönetecektir. 2007 yılından itibaren sınıf öğretmeni olarak aktif proje çalışmalarına katılmaktadır. Farklı sosyo-ekonomik çevrelerde STEM projeleri koordinatörü ve yürütücüsü olarak görev almıştır. Halen Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce STEM eğitiminin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan Scientix Projesinde görev almaktadır. Scientix projesi kapsamında STEM eğitimini yaygınlaştırmak için Türkiye’nin pek çok farklı ilinde STEM çalıştaylarında ve ÖYGM hizmet içi STEM eğitici eğitimlerinde, eğitim görevlisi olarak yer almıştır. STEM konulu uluslararası kongrelerde bildiri deneyimi vardır. Öğretmenlere örnek senaryolar sunmak amacıyla hazırlanan bir kitapta bölüm yazarlığı vardır. Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Teknoloji Odaklı STEM Öğrenme Senaryoları” kitabında yazar ve editör olarak yer almıştır.

Uğur DOĞAN

Etkinliğin üçüncü gününde öğleden sonraki atölye çalışmasında Bir Sorgulayıcı Öğretim Uygulaması Olarak Üretime Dayalı STEM Projelerinde Prototip Geliştirme Uygulamaları konusunda katılımcıları bilgilendirecektir. Etkinliğin son gününde de katılımcıların proje ve sunumlarının paylaşılma ve değerlendirilme sürecini yönetecektir. 2015 yılında algoritma ve eleştirel düşünme konulu yüksek lisans tezini tamamlamıştır. Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce STEM eğitimi için yürütülen Scientix Projesinde görev almaktadır. Scientix projesi kapsamında STEM yaklaşımını yaygınlaştırmak için farklı illerde STEM çalıştayları ve STEM öğretmen eğitimlerinde görev almıştır. Öğretmenler için hazırlanan “Teknoloji Odaklı STEM Öğrenme Senaryoları” kitabında ve MEB YEĞİTEK tarafından yayımlanan Öğretmenler İçin STEM El Kitabında yazar ve editör olarak yer almıştır.

Son Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2025, Çarşamba